Πρόσφατα κυκλοφόρησε σε γνωστή πλατφόρμα παραγωγής ταινιών η ξένη ταινία με τίτλο “Don’t Look Up”, η οποία περιλαμβάνει μια πλούσια ομάδα γνωστών Αμερικάνων ηθοποιών. Παρακολουθώντας την ταινία αυτή, αρχικά δημιουργείται η εντύπωση ότι πρόκειται για ένα έργο που μοιάζει με καλογυρισμένο αλλά και πληκτικό ντοκιμαντέρ. Κάνοντας όμως λίγη υπομονή, κάποιος θα δει ότι καθώς ο χρόνος κυλά, μέσα από το σενάριο ξετυλίγεται μπροστά του μια ιστορία που πράγματι, σαν σουρεαλιστικό ντοκιμαντέρ, περιγράφει σε μεγάλο βαθμό το στίγμα της εποχής που ζούμε σήμερα.
Μιας εποχής όπου κυριαρχούν τα “Social “Media” (Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης), οι συχνές υπερβολές αναφορικά με διάφορα ζητήματα της επικαιρότητας (κάποια σημαντικά και άλλα, κυρίως, όχι και τόσο) και οι αμέτρητες πηγές ειδήσεων στις οποίες πλέον εμείς οι άνθρωποι έχουμε την ευκολότερη πρόσβαση με το πάτημα ενός κουμπιού, των οποίων όμως συχνά (και δικαίως) αμφισβητείται η αξιοπιστία. Μιας εποχής κατά την οποία έχουν προκύψει διάφορα επαγγέλματα, απόρροια των πιο πάνω, που ποτέ δεν φανταζόταν κάποιος ότι θα υπήρχαν.
Είναι αυτό κακό; Στο κομμάτι των επαγγελμάτων πιστεύουμε πως όχι, αλλά εάν συμβάλλει στο να γίνει ο άνθρωπος μία μηχανή, όπου θα πρέπει να ενεργεί ως επί το πλείστων με τυποποιημένο τρόπο στο καθετί, τότε ναι.
Το κυριότερα όμως δεινά, θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει, ίσως να είναι ο λαϊκισμός, η προπαγάνδα και η επιρροή που τα πιο πάνω εξασκούν στην κοινωνία, στοιχεία τα οποία δημιουργούν μια απαράμιλλη πραγματικότητα με συχνές και πυκνές ακρότητες, παραλογισμούς, αποχαύνωση και αντιπαραγωγική γραφειοκρατία στην οικονομία και γενικά παντού, στην οποία εφαρμόζεται ευλαβικά και με απόλυτη επιτυχία το «πίστευε και μη ερεύνα».
Δημιουργείται έτσι σταδιακά ένα περιβάλλον όπου, όταν κάποιος τολμήσει να ρωτήσει κάτι, η απάντηση που παίρνει συνήθως αναφέρει το περίφημο «έτσι λέει το σύστημα». Βλέπουμε λοιπόν την κοινωνία, τον Κυβερνητικό, τον Τραπεζικό και άλλους τομείς να κυβερνώνται από τον «Μεγάλο Αδερφό», όπως πολύ εύστοχα και προφητικά τον περιέγραψε ο συγγραφέας Τζωρτζ Όργουελ στο βιβλίο του «1984». Ελάχιστοι είναι αυτοί που πλέον λαμβάνουν πρωτοβουλίες σε διάφορα πόστα, ελάχιστοι αμφισβητούν το σύστημα και, προπάντων, ελάχιστοι παίρνουν σημαντικές αποφάσεις και συχνά, δυστυχώς, αυτοί που το κάνουν αναγάγονται σε κατηγορούμενους και περιθωριακούς. Πολλές είναι οι φορές που, αν ρωτήσει κάποιος «γιατί αυτό δουλεύει έτσι?», πιθανόν να μην λάβει απάντηση από κανέναν, αφού «έτσι μάθαμε» και αυτό μας βολεύει.
Το πιο πάνω βόλεμα όμως δεν φέρνει την πρόοδο. Αντίθετα, προκαλεί τεράστιες στρεβλώσεις σε μια κοινωνία και οικονομία που χαρακτηρίζονται από μια σχέση αλληλεξάρτησης, αφού παρατηρούνται αδικίες και σημαντικός αριθμός ανολοκλήρωτων και ανοικτών υποθέσεων σε όλα τα μέτωπα. Πολλές φορές οι ίδιες οι Εξουσίες (Εκτελεστική, Δικαστική, Νομοθετική και ο Τύπος) λειτουργούν ενάντια σε αυτά που υποτίθεται ότι έπρεπε να προασπίζουν. Ο απλός άνθρωπος, αμίλητος και απροστάτευτος παρακολουθεί το σύστημα να χειραγωγεί την ζωή του. Ως αποτέλεσμα, η ποιότητα ζωής φθίνει και ο καθένας είναι απορροφημένος στον μικρόκοσμο του, προσπαθώντας να πληρώσει τα δικά του χρέη, να κατευνάσει το δικό του άγχος και να λύσει τα δικά του προβλήματα.
Η ουσία δυστυχώς χάνεται όλο και περισσότερο στην σύγχρονη εποχή, γεγονός που αντανακλάται στην ταινία της εισαγωγής, όπου κανείς δεν ασχολείται με την πιθανή καταστροφή του πλανήτη, είτε κυριολεκτικά, είτε μεταφορικά και αλληγορικά. Οι πρωταγωνιστές δίνουν πολύ περισσότερη έμφαση στον τρόπο με τον οποίο θα βγει η είδηση, πώς θα επηρεάσει τις εκλογές, στο τί θα πουλήσει περισσότερο, καθώς και στην αποφυγή της αναστάτωσης του πληθυσμού από το αναπόφευκτο, λες και όλα αυτά θα έχουν καμιά σημασία όταν έρθει η οποιαδήποτε κρίσιμη ώρα και στιγμή. Είναι γεγονός ότι εκλείπει η αλήθεια, η χειραψία, η ειλικρίνεια, η κατανόηση, η ομάδα. Το πιο ανησυχητικό είναι ότι τέτοια τραγελαφικά σενάρια πλέον δεν περιορίζονται στις οθόνες του σινεμά…
“THE REVITA TEAM”
Σημείωση: Τα άρθρα και τα δημοσιεύματα της εταιρείας μας, σκοπό έχουν να παραθέσουν στοιχεία για συγκεκριμένα θέματα καθώς και απόψεις που βασίζονται σε εμπειρία και γνώση που έχει αποκτηθεί. Απώτερος σκοπός μας είναι η επιμόρφωση των αναγνωστών στο σύνολο τους και όχι η παροχή συμβουλών για συγκεκριμένες περιπτώσεις. Για όλα τα προηγούμενα άρθρα της εταιρείας μας, μπορείτε να επισκεφτείτε την σελίδα μας στο Facebook, https://www.facebook.com/revitaconsult όπως και το blog στην ιστοσελίδα μας.