Με αφορμή τις τελευταίες οικονομικές εξελίξεις στην Κύπρο αλλά και ανά το Παγκόσμιο, η Εταιρεία μας επανέρχεται με μία σειρά άρθρων με σκοπό την επιμόρφωση και την ευνομία των αναγνωστών, αλλά και τοποθετήσεις σχετικά με περαιτέρω συγκεκριμένες προκλήσεις που αφορούν τον τόπο μας. Η αρχή γίνεται με το πιο κάτω άρθρο, το οποίο με λίγα λόγια αποσκοπεί στο να παρουσιάσει μια περίληψη των δεδομένων, όπως αυτά διαμορφώνονται σήμερα, ως μία εισαγωγή για τα υπόλοιπα που θα ακολουθήσουν.

Σε ένα κόσμο όπου όλα αλλάζουν ραγδαία και διέπεται από την αύξηση της ανισότητας, τις νομικίστικες και γραφειοκρατικές προσεγγίσεις, αλλά και τον ατομικισμό και έντονο ανταγωνισμό, ακούμε πρόσφατα και την περιρρέουσα να συζητά για τεράστιες αυξήσεις τιμών, άδεια ράφια, έλλειψη βασικών αγαθών και γενικά, πράγματα που δεν θα περίμενε ίσως κάποιος στον εικοστό πρώτο αιώνα και μάλιστα στον «Πολιτισμένο Κόσμο».

Οι συζητήσεις δίνουν και παίρνουν, καθώς και οι συνωμοσιολογίες που άλλοτε απλώς στηρίζονται σε γεγονότα ή καταστάσεις σε τοπικό επίπεδο (έξοδος της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ) και άλλοτε σε παγκόσμιο επίπεδο (οι συνέπειες του Κορονοϊού).

Έχουμε προσπαθήσει στις πολύ λίγες γραμμές που ακολουθούν με ένα απλό τρόπο να δώσουμε μια δική μας θεώρηση της αναμπουμπούλας που επικρατεί στις πρώτες ύλες και την έλλειψη τους, καθώς και την παράλογη αύξηση των τιμών Παγκοσμίως.

Μεγάλες παραγωγές από σιτάρι στην Γαλλία έχουν καταστραφεί από ακραία καιρικά φαινόμενα. Οι Ρώσσοι εκμεταλλευόμενοι την ζήτηση αύξησαν τιμές και τους δασμούς στις εξαγωγές και οι παραγωγοί μετακύλησαν αυτό το κόστος στις τιμές τους. Τέλος οι Κινέζοι έχουν αγοράσει και στοκάρει πολύ μεγαλύτερες ποσότητες από το παρελθόν.

Αυτό δημιούργησε μεγάλη ζήτηση σε μια αντίστοιχα μικρότερη προσφορά, παρότι η Παγκόσμια παραγωγή στα σιτηρά είναι και λίγο αυξημένη για το 2021. Ταυτόχρονα η Παγκόσμια αλυσίδα των «Logistics» φαίνεται να υποφέρει, αφού πολλά εμπορικά πλοία θεωρήθηκαν ανεπαρκή με βάση τους νέους κανονισμούς και κριτήρια (παλαιότητα, ρύποι, περιβαλλοντικά θέματα, κλπ.) και ο αριθμός των διακινούμενων εμπορευματοκιβωτίων παγκοσμίως μειώθηκε. Αυτό εκτόξευσε την βιομηχανία του «Shipping» στα ύψη με αποτέλεσμα να ακούμε για τριπλάσιες και όχι μόνο χρεώσεις στις εισαγωγές / εξαγωγές στα κόμιστρα. Σε τοπικά επίπεδα βλέπουμε και άλλα φαινόμενα όπως η έλλειψη οδηγών στην Αγγλία ή/και τα χαμηλά επίπεδα αποθεμάτων κάποιων χωρών (τα δια νόμου απαιτούμενα επίπεδα σιταριού στην Κύπρο είναι μόνο 4% ή 15 μερών αποθέματα).

Βλέπουμε λοιπόν μια παράλογη αύξηση τιμών στην τροφική αλυσίδα αφού δημιουργήθηκαν τα λεγόμενα «domino effects».

Για παράδειγμα όταν υπάρχει έλλειψη ζωοτροφών, κτηνοτρόφοι αναγκάζονται να σφάζουν περισσότερα ζώα αφού δεν τους συμφέρει να τα ταΐζουν. Ή πάλι παρατηρούνται αυξήσεις στις τιμές βασικών αγαθών όπως ψωμί, γάλα, αλεύρι, μακαρόνια, που στηρίζονται στα πιο πάνω.

Στην περίπτωση της Κύπρου, όπου οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα είναι γενικά χαμηλοί και επισφαλείς και ένα μεγάλο κομμάτι στηρίζεται στην ξενοδοχειακή / τουριστική βιομηχανία και τα συναφή επαγγέλματα που νιώθουν ανασφάλεια λόγω Κορονοϊού, αυτό σημαίνει ότι η αγοραστική δύναμη του κόσμου μειώνεται. Άρα, μετά τα χτυπήματα του 2013 με 27 δισεκατομμύρια μη εξυπηρετούμενα δάνεια, όπου μειώνονται ή εξαγοράζονται όμως παραμένουν σε μεγάλο βαθμό στην οικονομία, και το χτύπημα της πανδημίας όπου πολλές επιχειρήσεις έχουν πληγεί ανεπιστρεπτί, η αύξηση στις τιμές και η έλλειψη αγαθών φέρουν μια νέα τάξη πραγμάτων, όπου δημιουργούνται δυο ταχυτήτων πολίτες στην ίδια χώρα. Αυτοί που είναι πολύ πλούσιοι (πολλοί εκ των οποίων ξένοι) και συνεχίζουν να ζουν τη δική τους άνετη ζωή και αυτοί που μεγαλώνουν σε αριθμούς και που αποτελούν την εργατική πλέον τάξη, με απώτερο σκοπό απλώς να επιβιώνουν. Η μεγάλη γέφυρα της μεσαίας τάξης που έφερνε πάντοτε και μια κοινωνική σταθερότητα στον τόπο μας, φαίνεται ότι μειώνεται επικίνδυνα στη νέα αυτή εποχή.

“THE REVITA TEAM”
Σημείωση: Τα άρθρα και τα δημοσιεύματα της εταιρείας μας, σκοπό έχουν να παραθέσουν στοιχεία για συγκεκριμένα θέματα καθώς και απόψεις που βασίζονται σε εμπειρία και γνώση που έχει αποκτηθεί. Απώτερος σκοπός μας είναι η επιμόρφωση των αναγνωστών στο σύνολο τους και όχι η παροχή συμβουλών για συγκεκριμένες περιπτώσεις. Για όλα τα προηγούμενα άρθρα της εταιρείας μας, μπορείτε να επισκεφτείτε την σελίδα μας στο Facebook, https://www.facebook.com/revitaconsult όπως και το blog στην ιστοσελίδα μας.