Οικονομική Ρευστότητα είναι η ικανότητα/ευκολία μεταπώλησης ενός περιουσιακού στοιχείου με μεταβολή σε μετρητά. Η ρευστότητα επηρεάζεται άμεσα από την προσφορά και την ζήτηση που υπάρχει για ένα προϊόν ή ένα περιουσιακό στοιχείο αλλά και έμμεσα από τις διάφορες διαταραχές στην αγορά. Το χρήμα είναι το πιο ρευστό στοιχείο που χρησιμοποιείται για διάφορες οικονομικές συναλλαγές, αγορές, πωλήσεις και πληρωμές οφειλών. Το χρήμα αποτελεί το πιο δυνατό μέσον οικονομικών συναλλαγών.

Πως είναι σήμερα η Οικονομική Ρευστότητα στην Κύπρο μετά από την Οικονομική Κρίση τον Μάρτιο του 2013 αλλά και την παρούσα κρίση με τον Κορώνοιο; Μπορεί μια μικρή επιχείρηση  να ανταπεξέλθει οικονομικά και να είναι αξιόπιστη στις οικονομικές συναλλαγές της;

Σίγουρα οι Οικονομικές  κρίσεις έχουν δημιουργήσει πολλά προβλήματα καθώς οι περισσότεροι αντιμετωπίζουν το άγχος της δυνατότητας αποπληρωμής των οικονομικών υποχρεώσεων τους, καθώς οι Τράπεζες δανείζουν δύσκολα, μόνο κάτω από κάποιες προϋποθέσεις. Μια Εταιρεία που διαθέτει υψηλή ρευστότητα έχει μικρότερο κίνδυνο να βρεθεί σε δυσκολία διευθέτησης των χρεών της και μπορεί να έχει νέες επενδυτικές ευκαιρίες. Όμως πρέπει να διαχειριστεί σωστά την οικονομική της ρευστότητα για να μπορέσει να αυξήσει τα μετρητά της και να πραγματοποιεί τις πληρωμές της. Πως μπορεί να το πραγματοποιήσει αυτό όταν τα λεφτά μειώνονται και οι υποχρεώσεις αυξάνονται; Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή για να μπορέσει μια μικροεπιχείρηση να έχει καλή και επαρκή οικονομική ρευστότητα. Η σωστή διαχείριση της Οικονομικής κατάστασης θα βοηθήσει να βελτιώνεται σταδιακά  η ρευστότητα μιας επιχείρησης.

Πώς θα το πέτυχουμε αυτό; Πιο κάτω θα επισημαίνονται κάποιοι τρόποι με τους οποίους μπορούμε να το διαχειριστούμε.

  • Σιγουρά δεν μπορείς να ανταποκριθείς οικονομικά σε όλες τις οικονομικές συναλλαγές σου. Για αυτό πρέπει να κάνεις ένα πλάνο αποπληρωμής το οποίο να μπορείς να ακολουθήσεις. Αυτό θα δώσει μια πρόβλεψη για την πορεία των οικονομικών συναλλαγών σου. Ο Επιχειρηματίας οφείλει να γνωρίζει τις σταθερές του υποχρεώσεις και να ενημερώνεται για οποιεσδήποτε αλλαγές από τους συνεργάτες του. Πρέπει να διαχωρίσει τις υποχρεώσεις του σε σταθερές, έκτακτες και μεταβλητές . Άρα γνωρίζοντας  και κατανοώντας τις υποχρεώσεις ο Επιχειρηματίας θα μπορεί να διαχειριστεί τις ταμειακές του ροές  και να είναι όσο το δυνατό αξιόπιστος στις οικονομικές του δραστηριότητες. Ένα σωστά σχεδιασμένο επιχειρηματικό πλάνο έχει την πλήρη εικόνα των αναγκών μιας επιχείρησης και με αυτό τον τρόπο τον βοηθά να επικεντρωθεί στην ανάπτυξή της επιχείρησης του. Σκοπός του επιχειρηματικού πλάνου είναι να περιγράψει τους στόχους μιας επιχείρησης και να δώσει μια πρόβλεψη για την πορεία της και να προδιαγράψει τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσει σε συνδυασμό με τις μεταβολές στο περιβάλλον στο οποίο κινείται.
  • Καλοί και αξιόπιστοι συνεργάτες (προμηθευτές/πελάτες) είναι ακόμα ένας τρόπος που βοηθά στην καλή διαχείριση της ρευστότητας μια επιχείρησης. Φυσικά στις μέρες μας είναι λίγο δύσκολο να το πετύχεις. Όμως όσο μπορείς να προφυλαχτείς τόσο θα μειώσεις το ρίσκο σε δυσάρεστα γεγονότα. Το «κλειδί» είναι στο να μπορείς να εισπράξεις όσο το δυνατό πιο νωρίς γίνεται. Πολύ σημαντικό είναι να ξεκαθαρίζουμε στους συνεργάτες μας τους όρους και τρόπους πληρωμής. Σίγουρα όλοι βρεθήκαμε στην θέση αν θα πρέπει να προχωρήσουμε σε μια συνεργασία ή όχι. Τις περισσότερες φορές μπορούμε να «ψυχολογήσουμε» τους συνεργάτες μας συζητώντας μαζί τους και μαθαίνοντας τι τους αντιπροσωπεύει στις καθημερινές δοσοληψίες τους.

Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουμε να εντοπίσουμε σε ποια  κατάσταση βρίσκεται, τι ακριβώς θέλει για να τον βοηθήσουμε και γιατί ήρθε κοντά μας. Οι αξιόπιστοι συνεργάτες είναι προϋπόθεση της επιτυχίας.

  • Ένας καλός οικονομικός σύμβουλος σε μια επιχείρηση είναι ακόμα ένας τρόπος διαχείρισης και ελέγχου της ρευστότητας της. Ο Οικονομικός σου σύμβουλος είναι ο πιο σημαντικός σου σύμμαχος στα επιχειρηματικά σου σχέδια. Θα σε βοηθήσει να φτάσεις τον στόχο σου με το μικρότερο δυνατό ρίσκο αποτυχίας, βασισμένος στα ακαδημαϊκά του προσόντα, την εμπειρία που κουβαλά και τεχνογνωσία που διαθέτει. Ο οικονομικός σύμβουλος θα πρέπει να δίνει στον επιχειρηματία οικονομικά και άλλα στοιχεία και να επεξηγεί εμπεριστατωμένα τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν.

Με αυτό τον τρόπο ο επιχειρηματίας θα μπορεί να διαχειρίζεται τα έσοδα και τα έξοδα της Εταιρείας  και θα μπορεί να παρακολουθεί τις πληρωμές και να προβλέπει πόσα χρήματα θα χρειαστούν για το μέλλον.

Επίσης θα ελέγχει τα οικονομικά αποτελέσματα της Εταιρείας και θα μπορεί να βλέπει την πορεία της επιχείρησης. Σε μηνιαία ή τριμηνιαία περίοδο πρέπει να δίνει έγκαιρη  πληροφόρηση βάση της οποίας να μπορούν να παρθούν σωστές αποφάσεις. Η έγκαιρη και συχνή πληροφόρηση έχει ως στόχο να επιβιώσει η επιχείρηση. Οι Τράπεζες επίσης  θα  «απαιτούν» τις καταστάσεις αυτές για να παρέχουν δάνεια στις επιχειρήσεις για καινούργιες επενδύσεις. Οι επενδύσεις δημιουργούν ανάπτυξη και θέσεις εργασίας. Στόχος του οικονομικού συμβούλου είναι να συλλέξει όσες περισσότερες πληροφορίες και να είναι σε θέση να βοηθήσει την επιχείρηση να επεκταθεί ή να προσπεράσει τα εμπόδια που έχει μπροστά της.

  • Τέλος, ένας επίσης σημαντικός τρόπος που επηρεάζει σημαντικά την ρευστότητα μιας επιχείρησης είναι η διαχείριση των εξόδων και των επενδύσεων της. Είναι σπουδαίο να έχουμε αύξηση τζίρου και είναι εξαιρετικά σημαντική για την επιχείρηση, άλλα τι γίνεται αν υπάρχει υπερβολική εκροή μετρητών;  Σίγουρα θα προκαλέσει πρόβλημα. Για αυτό πρέπει να ελέγχουμε τα έξοδα της επιχείρησης μας τακτικά και να βεβαιωνόμαστε  ότι είναι τα πραγματικά απαραίτητα για την επιχείρηση και ανάλογα με την πορεία του κύκλου εργασιών και ταυτόχρονα να προβαίνουμε σε επενδύσεις όταν αυτές μπορεί να είναι οικονομικά εφικτές.

Συμπερασματικά, για τις καινούργιες αλλά και υφιστάμενες επιχειρήσεις πρώτιστος στόχος τους  θα πρέπει να είναι να διαθέτουν επαρκή χρήματα για να μπορούν να καλύψουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις και φυσικά να έχουν μια ανοδική πορεία για να εκπληρώσουν τους στόχους τους. Για να πετύχει μια επιχείρηση πρέπει επίσης  να υπάρχει από την Διοίκηση αλλά και τους εργαζόμενους της πάθος, προθυμία, αυτοβελτίωση, σεβασμός, διαφάνεια και στοχοπρωσήλωση. Όταν αγαπάμε με πάθος την δουλεία μας θέλουμε να βελτιώνουμε καθημερινά τις δραστηριότητες μας επιδιώκοντας υψηλή απόδοση. Αν αγαπάς αυτό που κάνεις τότε μπορείς να πετύχεις τους στόχους σου, παρέχοντας  την καλύτερη εξυπηρέτηση στους πελάτες. Οι ικανοποιημένοι πελάτες θα βοηθήσουν την Εταιρεία να πετύχει τους στόχους της.

Κλείνοντας λοιπόν, θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι η Οικονομική Ρευστότητα ειδικά σε μια περίοδο κρίσης που διανύουμε είναι σημαντικό γεγονός όσο αφορά την επιβίωση μικρομεσαίων αλλά και μεγάλων επιχειρήσεων, φτάνει ο επιχειρηματίας να λειτουργήσει με σωστό επιχειρηματικό πλάνο και με σωστή καθοδήγηση για να βγει νικητής από μια δοκιμασία κρίσης.

Στην προσπάθεια αυτή των επιχειρήσεων, η Εταιρεία μας δηλώνει πάντα παρούσα σε συμβουλευτικό ρόλο.  Έχουμε την δυνατότητα να μπούμε στο πετσί μιας επιχείρησης και να βοηθήσουμε τους ιδιοκτήτες της να εργαστούν μεθοδικά, να ιεραρχήσουν τις ανάγκες και στόχους τους και να προχωρήσουν.

[content_block id=45]