Με την δημοσίευση αυτή, θα θέλαμε σαν Εταιρεία με τη σειρά μας να μεταβιβάσουμε ευχές για ένα δημιουργικό και παραγωγικό νέο έτος, με υγεία και χαρούμενες αλλά και γαλήνιες στιγμές για όλους τους αναγνώστες μας και τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Το πιο κάτω άρθρο, στο οποίο ως θέμα αναπτύσσουμε μερικούς από τους δικούς μας προβληματισμούς για το παρόν και το μέλλον της σύγχρονης κοινωνίας και το πώς αυτή εξελίσσεται, αποτελεί την απόδειξη ότι για ακόμη μια χρονιά θα παραμείνουμε πιστοί στην συνεισφορά μας προς την επιμόρφωση και την ευνομία του κοινού. Ένα σύντομο, περιεκτικό άρθρο φιλοσοφικού χαρακτήρα, με σημεία και απόψεις που θεωρούμε ότι εκφράζουν τις σκέψεις και τις ανησυχίες κι άλλων συνανθρώπων μας.
Στο βιβλίο της Παλαιάς Διαθήκης, «Γένεσις», αναφέρεται ο Πύργος της Βαβέλ. Περιγράφει μια ενωμένη ανθρώπινη φυλή που μιλούσε μόνο μια γλώσσα, και που οι άνθρωποι της αποφάσισαν να χτίσουν μια πόλη και έναν πύργο που η κορυφή του να αγγίζει τον ουρανό, με σκοπό την αύξηση της φήμης και της εξουσίας της φυλής αυτής. Για αυτή τους την αλαζονεία και ματαιοδοξία, τιμωρήθηκαν από τον Θεό, ο οποίος τους έκανε να μιλούν διάφορες συγχυσμένες γλώσσες μαζί, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να συνεννοηθούν, να διασπαρθούν σε όλα τα σημεία του ορίζοντα, και βεβαίως να δημιουργηθούν οι διαφορετικές γλώσσες.
Σήμερα βιώνουμε τη δική μας σύγχρονη «Βαβέλ», όπου οι άνθρωποι το βρίσκουν πραγματικά πολύ δύσκολο να συνεννοηθούν μεταξύ τους. Σε αντίθεση με το βιβλίο της Γένεσις όμως, το πρόβλημα δεν είναι ούτε η χρησιμοποίηση διάφορων συγχυσμένων γλωσσών, ούτε η ανικανότητα ομιλίας και διατύπωσης προτάσεων, καθώς η γλώσσα που χρησιμοποιείται είναι η ίδια από όλους. Είναι περισσότερο η δυσκολία στο αντιληφθεί κάποιος τί του λέει ο άλλος, αφενός διότι ο πρώτος πιθανόν να μην εξηγεί καλά και αφετέρου διότι ο δεύτερος δεν ακούει, ούτε και προσπαθεί να καταλάβει. Το φαινόμενο αυτό της ασυνεννοησίας το βιώνουμε έντονα στην εργασία μας καθημερινά, μέσω της διεξαγωγής αρκετών διαδικασιών διαμεσολάβησης και άλλων διαπραγματεύσεων.
Ο κόσμος έχει γίνει εγωκεντρικός και οι άνθρωποι σαν ρομπότ, φαίνεται να προχωρούν στο δρόμο τους φορώντας παρωπίδες, όντας βυθισμένοι στα προβλήματα και στις σκέψεις τους, χαμένοι μέσα σε ένα κυκεώνα ανεξάντλητων διαδικασιών, πληροφοριών και ταχύτατων εξελίξεων.
Επικρατεί μεγάλη ανασφάλεια που πιθανότατα να δημιουργείται από την έλλειψη ευνομίας, την δυσκολία κάλυψης βασικών οικονομικών αναγκών, αλλά και τα χρέη και τις ατέλειωτες υποχρεώσεις, στις οποίες βεβαίως οι ίδιοι οι άνθρωποι σε ένα μεγάλο βαθμό υπέβαλαν στον εαυτό τους. Αυτό εκφράζεται με επιθετικότητα προς τα έξω. Μια επιθετικότητα που δυστυχώς δεν οδηγεί πουθενά, αλλά αντιθέτως καταλήγει σε ένα ατέρμονο φαύλο κύκλο άλυτων προβλημάτων. Φαινόμενο που εντείνεται από το ίδιο το σύστημα, το οποίο έχει καταντήσει να προκρίνει ανθρώπους άβουλους, τεράστια επίπεδα γραφειοκρατίας και έλλειψη χρησιμοποίησης της κοινής λογικής για την απλή επίλυση προβλημάτων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα που αφορά την οικονομία του τόπου αποτελεί η ιδιαίτερη προσοχή και εξάρτηση διάφορων οργανισμών τα τελευταία χρόνια σε διαδικασίες compliance και risk management. Φόρμες, χαρτιά και τυποποιημένες φράσεις, είναι μερικά από τα στοιχεία του μοντέρνου αυτού καθεστώτος. Αν και εν μέρη μετά το 2013, δικαιολογημένα έχουν ενταχθεί τέτοιες διαδικασίες στη ζωή μας, δυστυχώς πολλές φορές αυτές καταντούν αντιπαραγωγικές και χρονοβόρες για πολύ απλά και ξεκάθαρα θέματα.
Οι πιο πάνω διαδικασίες συχνά συνοδεύονται και με τις ανάλογες ανθρώπινες συμπεριφορές λειτουργών. Παράδειγμα αποτελεί πρόσφατο περιστατικό (προσωπική εμπειρία στελέχους μας) σε πτήση από Αθήνα στην Κύπρο. Μία κυρία ξέχασε το τηλέφωνο της έξω από την φυσούνα του αεροπλάνου, όπου προφανώς το χρησιμοποίησε για τον έλεγχο του εισιτηρίου της ηλεκτρονικά, αφού το χαρτί που κρατούσε δεν περνούσε από το αντίστοιχο μηχάνημα. Όταν η κυρία αντιλήφθηκε την απώλεια αφού μπήκε στο αεροπλάνο, τότε στάθηκε αδύνατο να ανακτήσει το τηλέφωνο της, αφού οι αεροσυνοδοί είτε δεν έδιναν σημασία, είτε δεν καταλάβαιναν τι τους έλεγε. Εν τέλει, το αεροπλάνο αναχώρησε και η συνεχής υπόδειξη που λάμβανε από όλους ήταν να επικοινωνήσει με το τμήμα «Lost & Found» του αεροδρομίου, καθώς και άλλα περί κανονισμών. Όλα αυτά για μια συσκευή τηλεφώνου που απείχε μόλις είκοσι μέτρα από την πόρτα του αεροσκάφους. Αποτέλεσμα ήταν να αναγκαστεί συγγενικό πρόσωπο της εν λόγω κυρίας να μεταβεί στο αεροδρόμιο για να ανακτήσει το συγκεκριμένο τηλέφωνο, διαδικασία ξεκάθαρα πολύ πιο χρονοβόρα και επίπονη.
Το πιο πάνω παράδειγμα είναι απόρροια του ότι οι άνθρωποι στη σύγχρονη κοινωνία που ζούμε, τείνουν να δίνουν λιγότερη ουσιαστική προσοχή, όντας πολύ απασχολημένοι ο καθένας στα δικά του (έλλειψη «active listening»). Λείπει συχνά (με εξαιρέσεις βεβαίως) το στοιχείο της ενσυναίσθησης και της ικανότητας να μπορούν να «μπουν στα παπούτσια της άλλης πλευράς» και να την καταλάβουν. Το τραγικό είναι ότι εξελισσόμαστε σιγά σιγά σε μηχανές με ανεπαρκές συναίσθημα και χωρίς αποτέλεσμα, αφού συχνά δεν μπορούμε, ίσως και να μην θέλουμε, να σκεφτούμε «έξω από το κουτί», ούτε να δώσουμε πρακτικές λύσεις, ούτε να αναλάβουμε βασικές ευθύνες, γιατί πολύ απλά τέτοιες ενέργειες διαταράσσουν την αυτοματοποιημένη μας καθημερινότητα.
Χρειάζεται θάρρος, τόλμη και όραμα από ανθρώπους που νιώθουν και αισθάνονται το ίδιο, για να γίνει μια κάποια αλλαγή πλεύσης. Από τις πιο απλές και καθημερινές ενέργειες συχνά ξεκινούν τέτοιες προσπάθειες. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που η Εταιρεία μας προκρίνει την συγγραφή και δημοσίευση άρθρων με σκοπό την επιμόρφωση και ευνομία των αναγνωστών της. Απώτερος σκοπός η προώθηση εύστοχων και πολύπλευρων απόψεων μέσα από τις γνώσεις και τις εμπειρίες του καθενός μας, καθώς και η σταδιακή ανάπτυξη μιας πλατφόρμας μέσω αυτής της διαδικασίας για ανταλλαγή ιδεών και προβληματισμών. Είναι λοιπόν για τους πιο πάνω λόγους πολύ σημαντικό να θυμόμαστε πάντοτε πως κάθε στοχευμένη, ωφέλιμη και παραγωγική ενέργεια μετρά και συντείνει στην διατήρηση της επικοινωνίας, της κατανόησης και της προόδου. Συντείνει στο να αποφύγουμε να είμαστε όλοι μέρος μιας ατελείωτης αλυσίδας φαυλότητας, μιας σύγχρονης Βαβέλ!
“THE REVITA TEAM”
Σημείωση: Τα άρθρα και τα δημοσιεύματα της εταιρείας μας, σκοπό έχουν να παραθέσουν στοιχεία για συγκεκριμένα θέματα καθώς και απόψεις που βασίζονται σε εμπειρία και γνώση που έχει αποκτηθεί. Απώτερος σκοπός μας είναι η επιμόρφωση των αναγνωστών στο σύνολο τους και όχι η παροχή συμβουλών για συγκεκριμένες περιπτώσεις. Για όλα τα προηγούμενα άρθρα της εταιρείας μας, μπορείτε να επισκεφτείτε την σελίδα μας στο Facebook, https://www.facebook.com/revitaconsult όπως και το blog στην ιστοσελίδα μας.