Τους Βρετανούς συχνά τους κατηγορούμε για πολλά από τα δεινά που υπέφερε η Κύπρος στην πρόσφατη ιστορία της, π.χ. για την πολιτική του «διαίρει και βασίλευε», του «ύποπτου ρόλου τους στο Κυπριακό», κτλ. Το 1878, όταν μας ανέλαβαν οι Άγγλοι, το ποσοστό αναλφάβητων στο νησί βρισκόταν περίπου στο 90%. Το 1946, το ποσοστό αυτό είχε μειωθεί στο 40% . Σήμερα, το ποσοστό αναλφάβητων στην Κύπρο βρίσκεται πλέον περίπου στο 1%. Είναι αυτό απλώς λόγω μιας φυσιολογικής εξέλιξης που συνάδει με αυτήν της ανθρωπότητας γενικότερα; Η μήπως έβαλαν και αυτοί το θετικό λιθαράκι τους;

Από την «εξίσωση» που χρησιμοποιούμε για κριτική προς την Βρετανία, αφήνουμε επίσης συχνά έξω την υποδομή που μας άφησαν με την αποχώρηση τους (όπως συγκοινωνίες, κτηματολόγιο, υπηρεσίες, νόμους κτλ.) , αλλά και την μεγάλη αλληλεξάρτηση σε επίπεδα οικονομίας (βλέπε τουρισμό, εξαγωγές και εισαγωγές, κτλ.). Για να μην αναφερθούμε στα Βρετανικά Πανεπιστήμια, την σημαντική βοήθεια μέχρι τώρα στους Κύπριους φοιτητές (βλέπε μεταξύ άλλων σπουδαστικά δάνεια, ευκολίες πληρωμής και το εύρος Πανεπιστημίων που προσφέρονται για φοιτητές όλων των ικανοτήτων και σπουδαστικών κλάδων). Επίσης, αν προσθέσουμε και την τεράστια Κυπριακή παροικία στο Ηνωμένο Βασίλειο, τότε αντιλαμβάνεται κανείς τη βαθύτατη σχέση που υπάρχει μεταξύ των 2 χωρών (και που πιθανώς να συνεχίσει να υπάρχει παρόλο που το Η.Β αποχώρισε από την Ε.Ε). Ένα βασικό στοιχείο, όμως, που φαίνεται να είναι βαθιά ριζωμένο στην κουλτούρα της Βρετανίας καθώς και άλλων ανεπτυγμένων χωρών και το οποίο όμως δεν αφομοιώσαμε ποτέ (ή τουλάχιστον δεν αποτέλεσε παράδειγμα για μας προς μίμηση), είναι η λειτουργία των θεσμών στην πολιτική και στη ζωή γενικότερα.

Το 2019, ο πρώην (πλέον) Πρωθυπουργός της Αγγλίας Μπόρις Τζόνσον, ηγήθηκε των Συντηρητικών σε μία εμφαντική νίκη στις εκλογές. Αυτό όμως δεν απέτρεψε καθόλου την ίδια του την παράταξη από το να τον αναγκάσει σε παραίτηση το 2022, αφού τον θεώρησε ανεπαρκές σαν άτομο, ανειλικρινή για απόκρυψη στοιχείων που αφορούσαν μέλη της Κυβέρνησης του, καθώς και για την αναξιοπιστία που ο ίδιος επέδειξε με την συμπεριφορά του κατά καιρούς.

Ως αποτέλεσμα των πιο πάνω, ο ίδιος αναγκάστηκε σε παραίτηση και η διαδικασία αντικατάστασης του είναι μακρά και διαφανής. Αυτή προϋποθέτει:

  • Επαναλαμβανόμενες ψηφοφορίες μεταξύ των Βουλευτών για να μείνουν τελικά οι 2 επικρατέστεροι.
  • Από τους 2, θα εκλεγεί τελικά ο Πρωθυπουργός της χώρας από 200,000 μέλη του κόμματος.

Στο σημείο αυτό, να θυμίσουμε ότι μέχρι και η «Σιδηρά Κυρία» Μάργκαρετ Θάτσερ μετά από 11 χρόνια στην πρωθυπουργία τελικά αποχώρησε, αφού έτυχε αμφισβήτησης από την ίδια της την παράταξη. Ως αποτέλεσμα, παραιτήθηκε ενώ διατηρούσε ακόμη την πλειοψηφία ανάμεσα στους Βουλευτές.

Την ίδια ώρα στην Αγγλία, ο ηγέτης των Εργατικών έτυχε έρευνας από την αστυνομία της πόλης Ντάραμ, αφού υπήρξε υπόνοια ότι ενδεχομένως να παράβηκε τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία. Ο ίδιος δήλωσε σε συνέχεια του συμβάντος πώς «αυτοί που φτιάχνουν τους νόμους δεν μπορούν να τους καταπατούν. Αν κριθώ ένοχος, θα παραιτηθώ.» Στο τέλος κρίθηκε αθώος. Για να μην πάμε όμως πολύ μακριά, ένα άλλο περιστατικό που είδε το φως της δημοσιότητας πριν λίγες μέρες, αφορά τις Βρετανικές Βάσεις στη Λεμεσό. Οι αρχές ανακοίνωσαν άμεση έρευνα έναντι στελέχους τους, μετά από κατηγορίες για διαφθορά σε 7 διαφορετικές περιπτώσεις κατά καιρούς (κυρίως για παράνομη αποδοχή χρημάτων και υπηρεσιών).

Με αφορμή όλα τα πιο πάνω, θέλουμε καταληκτικά να θίξουμε το θέμα Κουλτούρας και Διαφάνειας. Αυτά πρέπει να γίνουν σε όλους τρόπος ζωής ούτως ώστε να μην ισχύει το «φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης», αλλά το σύστημα να προκρίνει την αλήθεια, να περιθωριοποιεί την μετριότητα, και να καταγγέλλει, το ίδιο, την έλλειψη ευνομίας. Οι θεσμοί θα ενδυναμωθούν σε σημείο που κανείς δεν θα είναι υπεράνω του νόμου κι έτσι όλοι οι πολίτες θα είναι ίσοι.

Αυτά ισχύουν σε όλους τους τομείς της κοινωνικής αλλά και επαγγελματικής ζωής. Αυτά τα δεδομένα προσπαθούμε να ακολουθούμε σαν εταιρεία και στον τρόπο που λειτουργούμε, καθώς και στα πλαίσια της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης μασ. Πιστεύουμε ότι ο πήχης θα ανεβεί όταν ο κάθε ένας συνεισφέρει σε αυτό από τον δικό του τομέα. Καθόλου εύκολο εγχείρημα αλλά ούτε και αδύνατο. Μια μικρή συνεισφορά δική μας τα άρθρα μας και η επένδυση στη νέα γενιά, που είναι η ελπίδα της χώρας μας για ένα πιο Ευνομούμενο και Δημοκρατικό κράτος.

“THE REVITA TEAM”

Σημείωση: Τα άρθρα και τα δημοσιεύματα της εταιρείας μας, σκοπό έχουν να παραθέσουν στοιχεία για συγκεκριμένα θέματα καθώς και απόψεις που βασίζονται σε εμπειρία και γνώση που έχει αποκτηθεί. Απώτερος σκοπός μας είναι η επιμόρφωση των αναγνωστών στο σύνολο τους και όχι η παροχή συμβουλών για συγκεκριμένες περιπτώσεις. Για όλα τα προηγούμενα άρθρα της εταιρείας μας, μπορείτε να επισκεφτείτε την σελίδα μας στο Facebook, https://www.facebook.com/revitaconsult όπως και το blog στην ιστοσελίδα μας.