Το τελευταίο διάστημα γίνεται ακόμα πιο έντονο το θέμα προστασίας της πρώτης κατοικίας, ιδιαίτερα μετά την ψήφιση νομοσχεδίων το καλοκαίρι που μας πέρασε, για διευκόλυνση της διαδικασίας εκποιήσεων.
Πολλοί δανειολήπτες επικοινωνούν μαζί μας εκφράζοντας την ανησυχία τους για την κατοικία τους η οποία έχει υποθηκευτεί για δάνεια που έχουν λάβει στο παρελθόν. Πολλοί ακόμα εκφράζουν την άγνοια τους για τα δεδομένα της υπόθεσης τους, ενώ άλλοι εκφράζουν μία αδικαιολόγητη αισιοδοξία ότι η κατοικία τους δεν κινδυνεύει να εκποιηθεί αφού είναι ο χώρος διαμονής τους. Είναι όμως έτσι τα πράγματα?
Στον νόμο ΔΕΝ υπάρχει καμία πρόνοια ή κανονισμός που να απαγορεύει την πώληση της κύριας κατοικίας! Υπάρχουν απλώς δικαιώματα ή / και πρόνοιες που δίδουν προτεραιότητα στον ενυπόθηκο οφειλέτη ή συγγενή του πρώτου βαθμού, έναντι άλλων προσφοροδοτών, να «εξαγοράσει» την κατοικία του στην δημοπρασία.
Η διαδικασία εκποίησης ακινήτου διέπεται από το μέρος VIA του περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων Νόμου, αρ. 9/1965, μαζί με τους περί Πώλησης Ενυπόθηκου Ακινήτου σύμφωνα με το Μέρος VIA, κανονισμούς του 2015. Σύμφωνα με το Νόμο, η Τράπεζα έχει δικαίωμα να προχωρήσει με την διαδικασία πλειστηριασμού ενυπόθηκου ακινήτου, σε περίπτωση υπερημερίας όχι μικρότερης των 120 ημερών από την ημερομηνία που το χρέος καθίσταται πληρωτέο.
Σημειώνουμε ότι, ιδιαίτερα μετά την τροποποίηση του πιο πάνω νόμου το 2018, οι λόγοι για τους οποίους ένας δανειολήπτης θα μπορούσε να εφεσιβάλει και να ακυρώσει την διαδικασία εκποίησης είναι πλέον πολύ συγκεκριμένοι και μάλλον διαδικαστικής φύσεως. Για παράδειγμα η ύπαρξη αγωγής για το χρέος, ΔΕΝ συνιστά πλέον λόγο για ακύρωση της διαδικασίας εκποίησης. Το γεγονός αυτό έχει αμφισβητηθεί από πολλούς κοινωνικούς φορείς, διότι ουσιαστικά παρεμποδίζει ένα πολίτη να προσφύγει στην δικαιοσύνη για να αμφισβητήσει το χρέος του.
Κάποιοι από τους κύριους λόγους για τους οποίους ένας δανειολήπτης θα μπορούσε να ασκήσει έφεση για παραμερισμό της διαδικασίας εκποίησης, αναφέρονται πιο κάτω:
ΣΧΕΔΙΟ ΕΣΤΙΑ
Ένα λόγος ακύρωσης της εκποίησης, είναι ο δανειολήπτης να εμπίπτει στο Σχέδιο Εστία. Δυστυχώς όμως παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις, το Σχέδιο Εστία δεν έχει ακόμη εγκριθεί και τεθεί σε εφαρμογή, θέτοντας έτσι σε αναμονή χιλιάδες δανειολήπτες που θα μπορούσαν να ενταχθούν στο σχέδιο.
Το παρήγορο είναι ότι οι πλείστες τράπεζες έχουν εντοπίσει τους δυνητικούς υποψηφίους του Σχεδίου Εστία και έχουν παγοποιήσει τις όποιες ενέργειες εναντίον τους, μέχρι την εφαρμογή του Σχεδίου. Με την οριστικοποίηση των κριτηρίων και άρα την έναρξη υποβολής και εξέτασης των δεδομένων των πελατών από την κυβερνητική αρχή που θα αναλάβει το εν λόγω Σχέδιο, θα μπορέσουμε πλέον να δοκιμάσουμε και την ισχύ και την επιτυχία του Σχεδίου.
Για τις πρόνοιες του Σχεδίου, ως έχουν κοινοποιηθεί μέχρι σήμερα, έχουμε αναφερθεί σε προγενέστερο άρθρο μας στην σελίδα μας στο Facebook.
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗΣ – ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΑ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΑ
Άλλος λόγος ακύρωσης της εκποίησης, είναι η ύπαρξη Προστατευτικού Διατάγματος στα πλαίσια ενός Προσωπικού Σχεδίου Αποπληρωμής, αλλιώς ΠΣΑ. Τα ΠΣΑ, είναι σχέδια αναδιάρθρωσης δανείων, μέσω των οποίων επιτυγχάνεται υπό προϋποθέσεις η αναδιάρθρωση του συνολικού χρέους ενός φυσικού προσώπου. Κύριοι στόχοι είναι η διατήρηση της πρώτης κατοικίας όπου είναι εφικτό και η διασφάλιση της αποπληρωμής των πιστωτών (τραπεζών). Για το σκοπό αυτό, μπορεί να προκύψει είτε Συναινετικό ΠΣΑ ή Επιβαλλόμενο ΠΣΑ.
Για να ετοιμαστεί το εν λόγω Σχέδιο χωρίς παρεμβάσεις και τυχόν διώξεις από τους πιστωτές, ο Σύμβουλος Αφερεγγυότητας απευθύνεται στην Υπηρεσία Αφερεγγυότητας, για να εξασφαλίσει ένα Προστατευτικό Διάταγμα διάρκειας 95 ημερών, όπου σε αυτό το διάστημα ο Σύμβουλος θα πρέπει να ετοιμάσει το πλάνο αναδιάρθρωσης το οποίο θα παρουσιάσει σε συνέλευση πιστωτών. Άρα με την εξασφάλιση του Προστατευτικού Διατάγματος, άμεσα παγοποιούνται οι όποιες ενέργειες εκποίησης.
Με βάση τα όσα έχουν αναφερθεί πιο πάνω, γίνεται σαφές ότι κανείς δανειολήπτης ή ενυπόθηκος οφειλέτης δεν πρέπει να αφήνει στην τύχη ή να παραμένει αδρανής στην περίπτωση που το δάνειο του οδεύει προς τερματισμό και άρα να καταστεί ληξιπρόθεσμο. Θα πρέπει να αναζητήσει επαγγελματική συμβουλή με σκοπό την αναδιάρθρωση του δανείου στα πλαίσια μίας βιώσιμης λύσης. Στην περίπτωση παραλαβής επιστολών Τύπου «Θ» ή Τύπου «Ι», θα πρέπει άμεσα να επικοινωνήσει με το πιστωτικό ίδρυμα και στην συνέχεια να λάβει επαγγελματική αρωγή, έτσι ώστε να αποφύγει δυσάρεστες συνέπειες όπως θα είναι η εκποίηση του ακινήτου που είναι υποθηκευμένο.
[content_block id=45]