Ένας αδειοδοτημένος Σύμβουλος Αφερεγγυότητας μπορεί να διοριστεί από τραπεζικό-πιστωτικό ίδρυμα ως Παραλήπτης-Διαχειριστής (Π/Δ), βάσει Ομολόγου Κυμαινόμενης Επιβάρυνσης που διατηρεί σε όφελος του, κάτω από τις πρόνοιες του Περί Εταιρειών Νόμου, Κεφ. 113.
Ο διορισμένος Π/Δ ουσιαστικά με τον διορισμό του αναλαμβάνει την διεύθυνση της υπό διαχείριση εταιρείας, είτε αυτή είναι αδρανής, είτε ενεργή, με καθήκον επιμέλειας τόσο προς τον πιστωτή που τον διόρισε για την εξόφληση του Ομολόγου, διασφαλίζοντας όμως παράλληλα και τα καλώς νοούμενα συμφέροντα της εταιρείας.
Εμπειρικά έχουμε διαπιστώσει ότι παρά τις αρχικές αντιδράσεις, την αμηχανία αλλά και την καχυποψία που επικρατεί το πρώτο διάστημα, στην συνέχεια και όσο περνάει ο χρόνος προκύπτει η απαραίτητη εμπιστοσύνη και συνεργασία. Και αυτό επειδή γίνεται αντιληπτό ότι ο Π/Δ δεν είναι πάντα ο κακός της υπόθεσης, αλλά ίσως να είναι το άτομο το οποίο θα βοηθήσει στην εξυγίανση της εταιρείας. Ειδικά σε εταιρείες που εξακολουθούν να έχουν προοπτικές βιωσιμότητας.
Δυστυχώς η παρεξηγημένη έννοια που επικρατεί στην Κύπρο ότι ο διορισμός Π/Δ, θα οδηγήσει την εταιρεία στην εκκαθάριση, συνήθως προκαλεί αντιδράσεις από τους ιδιοκτήτες της εταιρείας που διαπιστώνουν ότι χάνουν ουσιαστικά τον έλεγχο της εταιρείας τους.
Αυτό που επίσης έχουμε διαπιστώσει είναι ότι δεν υπάρχει απαραίτητα σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ της Τράπεζας και της εταιρείας, ενώ τελικά ο Δ/Π αναλαμβάνει ένα πιο σημαντικό ρόλο, αυτό του διαμεσολαβητή στην προσπάθεια γεφύρωσης των διαφορών και εξεύρεσης λύσεων που οι δυο πλευρές για πολλά χρόνια δεν έχουν καταφέρει.
Είναι σίγουρα πολύ απαιτητικός ο ρόλος του Π/Δ, αφού μέσα από την Νομοθεσία και τις διαδικασίες πρέπει να διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία της εταιρείας στα πλαίσια του δυνατού, έχει την ευθύνη να τακτοποιήσει οφειλές και πληρωμές έναντι προνομιούχων (μισθοί, κοινωνικές ασφαλίσεις, φόροι κ.λ.π) και άλλων πιστωτών, ενώ παράλληλα αναζητεί τρόπους και λύσεις αποπληρωμής του Ομολόγου (και άρα των πιστοδοτήσεων προς την τράπεζα). Όλες οι πιο πάνω απαιτήσεις δημιουργούν συνήθως τριβές, αλλά προφανώς για να προκύψει η ανάγκη διορισμού ενός Π/Δ σημαίνει ότι πολλά πράγματα είχαν πάει στραβά από την διεύθυνση της εταιρείας και ότι απαιτούμενές τομές πρέπει να γίνουν και μάλιστα άμεσα.
Υπάρχουν και οι περιπτώσεις όπου οι ιδιοκτήτες της εταιρείας αντιλαμβάνονται ότι ο Π/Δ είναι πράγματι ο άνθρωπος που θα μπορέσει να βάλει τα πράγματα σε τάξη μέσα από τις γνώσεις και τις εμπειρίες του, ενώ ενδεχομένως να μεσολαβήσει προς την Τράπεζα για εξεύρεση λύση αναδιάρθρωσης των οφειλών. Είναι σε αυτές τις περιπτώσεις όπου η ευελιξία και η εμπειρία χειρισμού τέτοιων υποθέσεων από τον Π/Δ θα παίξουν σημαντικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα της διαχείρισης.
Εν κατακλείδι, θεωρούμε ότι ο θεσμός του Π/Δ, όπως και αυτός του Εξεταστή (Examiner) αλλά και του εξωτερικού Οικονομικού Συμβούλου θα πρέπει να τύχουν μεγαλύτερης και πιο ουσιαστικής χρήσης από την αγορά, αφού μέσα από αυτούς τους θεσμούς επιτυγχάνεται μεταφορά γνώσης, εμπειρίας και επιστημονικής κατάρτισης, ενώ δίδεται η ευκαιρία σε εταιρείες να βελτιώσουν τις πρακτικές τους και να επανέλθουν σε πορεία βιωσιμότητας.
Θα λέγαμε ότι πολλές φορές ο διορισμός του Π/Δ γίνεται αργοπορημένα και μετά που η κατάσταση της εταιρείας είναι μη αναστρέψιμη. Θεωρούμε ότι αυτό είναι μία λανθασμένη πρακτική που πρέπει να αναθεωρηθεί από τους πιστωτές, αφού θα ήταν πολύ πιο χρήσιμος ο διορισμός Π/Δ όταν γίνεται αμέσως μετά που ο δανεισμός μιας εταιρείας καθίσταται μη εξυπηρετούμενος, δίδοντας έτσι χρόνο και χώρο για διορθωτικές κινήσεις και αλλαγές στο μοντέλο διεύθυνσης. Άλλωστε και νομικά να το δει κάποιος, μια εταιρεία όταν καθίσταται αφερέγγυα πρέπει από μόνη της να φροντίσει να προστατέψει αυτούς που συναλλάσσονται μαζί της και όχι να το αποκρύβει.
Εμείς, εξειδικευόμαστε στον τομέα αυτό και η ομάδα μας κουβαλά πολλά χρόνια συσσωρευμένης πείρας στην διαχείριση προβλημάτων και κρίσεων.
[content_block id=45]