Στην καθημερινότητα μας δυστυχώς αντιμετωπίζουμε συνεχείς συγκρούσεις. Είτε σαν παρατηρητές ή ακόμα και εμείς οι ίδιοι προσωπικά.

Αυτό επέβαλε ο σύγχρονος τρόπος ζωής, η πολυπλοκότητα των καθημερινών συναλλαγών και η ατομικότητα και εγωισμός ίσως, με τα οποία ενεργεί ο σημερινός άνθρωπος.

Αυτά έχουν ενταθεί με τα προβλήματα των τελευταίων ετών στον τόπο μας, όπου δημιουργούν ένα αίσθημα ανασφάλειας, αλλά και ελλείψεως ευνομίας στον κάθε ένα από εμάς.

Τα τελευταία χρόνια σε παγκόσμιο επίπεδο και πρόσφατα στην Κύπρο, έχει αναδειχθεί μια νέα μέθοδος επίλυσης διαφορών και αυτή είναι  η διαδικασία της ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗΣ.

Ο Διαμεσολαβητής είναι ανεξάρτητος, εχέμυθος, δίκαιος και βοηθά τα δύο μέρη στο να εξεύρουν οι ίδιοι μια λύση που αφήνει και τους δυο ικανοποιημένους και ταυτόχρονα είναι βιώσιμη.

Η διαδικασία είναι εθελοντική και ανήκει στον Διαμεσολαβητή, ο οποίος καλείται με μαεστρία να οδηγήσει τα δυο μέλη να βρουν τη λύση στο πρόβλημα τους.  Ο συντονισμός του είναι καταλυτικός.

Η διαμεσολάβηση είναι ένας άλλος τρόπος επίλυσης διαφορών πέραν από την διαιτησία ή τα δικαστήρια χωρίς να σημαίνει όμως ότι τα αντικαθιστά.  Βοηθά στο να λύνονται διαφορές γρήγορα και με μειωμένο κόστος και σε πάρα πολλές περιπτώσεις, κυρίως στο εξωτερικό, έχει μπει στις ζωές των ανθρώπων και ενδείκνυται η χρήση της. Ακόμη και δικαστές στο εξωτερικό συστήνουν κάποιες φορές την διαδικασία διαμεσολάβησης.

Όλοι μας, αρκετές φορές γινόμαστε διαμεσολαβητές.  Σε διενέξεις μεταξύ φίλων, σε οικογενειακές διαφορές, σε οικονομικές διαφωνίες. Έτσι και εμείς πιστεύουμε ότι ο καθένας θα πρέπει να συμπεριλάβει στα υπόψη του τη διαδικασία της διαμεσολάβησης προτού προχωρήσει σε άλλα μέτρα χρονοβόρα, με μεγαλύτερο κόστος, και με αβέβαιο αποτέλεσμα.

Πιο κάτω καταγράφονται τα σημαντικότερα βήματα μιας Διαμεσολαβητικής Προσπάθειας:

  1. Ο Διαμεσολαβητής ακούει προσεκτικά τις θέσεις των δυο πλευρών και ψάχνει για κοινό έδαφος.
  2. Ο Διαμεσολαβητής διαπιστώνει τα επίμαχα ζητήματα μέσα από τις θέσεις των πλευρών.
  3. Ο Διαμεσολαβητής διερευνά τα ζητήματα για να κατανοήσει τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα (σε κοινές ή χωριστές συναντήσεις).
  4. Ο Διαμεσολαβητής βοηθά στην επισήμανση ρεαλιστικών επιλογών σε κοινές ή χωριστές συναντήσεις (διαμέσου και ιδεοθύελλας αν χρειαστεί).
  5. Ο Διαμεσολαβητής φροντίζει για τη διατήρηση θετικού κλίματος ξεπερνώντας ενδεχόμενα αδιέξοδα.
  6. Ο Διαμεσολαβητής βοηθά τα μέρη να φθάσουν σε μια ρεαλιστική συμφωνία.
  7. Ο Διαμεσολαβητής καταγράφει τη δεσμευτική συμφωνία, την οποία οι δύο πλευρές προέκριναν και δεσμεύονται να υλοποιήσουν.

Πρέπει να θυμόμαστε πάντοτε ότι η διαδικασία ανήκει στον διαμεσολαβητή, η συμφωνία όμως ανήκει στα δύο μέρη.

Στη Revita Turnarounds Ltd, μπορούμε να σας προσφέρουμε υπηρεσίες Διαμεσολάβησης βασιζόμενοι στην πολυετή πείρα μας στην επίλυση εταιρικών, εργασιακών και χρηματοοικονομικών διαφορών, ως εγκεκριμένοι διαμεσολαβητές από το ΚΕΒΕ και το γραφείο του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου.
[content_block id=45]