Αναμφισβήτητα η κυπριακή οικονομία στηρίζεται στις μικρομεσαίες οικογενειακές επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία στην Κύπρο, οι ΜΜΕ αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων σε επίπεδο εργοδοτούμενου προσωπικού, ενώ προκύπτει ότι ποσοστό πέραν του 95% εργοδοτεί μέχρι και 9 άτομα. Ως εκ τούτου η κυπριακή οικονομία θα έπρεπε να στηρίζεται στις ΜΜΕ όπως επίσης και σε όλα τα παραγωγικά στρώματα της οικονομίας και όχι στις παροδικές διαδικασίες παραχώρησης διαβατηρίων.

Το Examinership είναι ένας μηχανισμός αναδιάρθρωσης χρέους επιχειρήσεων, ο οποίος υιοθετήθηκε με τα Νομοθετήματα του Πλαισίου Αφερεγγυότητας, µε σκοπό την αποκατάσταση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και τη διατήρηση βιώσιµων επιχειρήσεων που θα βοηθήσουν την οικονοµική ανάπτυξη και τη διατήρηση θέσεων εργασίας.
Ως εκ τούτου έπρεπε να ληφθούν μέτρα διάσωσης των βιώσιμων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ώστε ταυτόχρονα να διασφαλιστεί και η βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας της Κύπρου. Ένα από αυτά τα μέτρα είναι και ο Διορισμός Εξεταστή – Examinership.

Η ουσία του διορισμού Εξεταστή (Examiner) είναι, εάν πληρούνται κάποια συγκεκριμένα κριτήρια που θα δούμε πιο κάτω, να μπορεί μια επιχείρηση να έχει «μια τελευταία ευκαιρία» πριν οδηγηθεί στον κατάλογο των εταιρειών προς εκκαθάριση. Το μοντέλο αυτό λειτουργεί στην Ιρλανδία επιτυχώς, ενώ ταυτόχρονα λειτουργεί και στην Μεγάλη Βρετανία για πολλά χρόνια τώρα, ως Administration Order.

Κριτήρια Διορισμού Εξεταστή:

  • Να υπάρχει Εύλογη Προοπτική Επιβίωσης. Ιδιαίτερα οικογενειακές επιχειρήσεις που δεν έχουν την δυνατότητα ενίσχυσης από ιδία κεφάλαια, ή δεν έχουν πρόσβαση σε δανεισμό, σε συνθήκες ύφεσης ή οικονομικής κρίσης μπορεί να κινδυνεύουν με χρεωκοπία λόγω φτωχής ταμειακής ρευστότητας (poor Cash inflows).
  • Η εταιρεία να είναι ανίκανη να πληρώσει τα χρέη της. Ακριβώς όπως αναφέρθηκε πιο πάνω, μπορεί να υπάρξουν περίοδοι όπου μία επιχείρηση να αδυνατεί να πληρώσει τα χρέη της όταν καθίστανται πληρωτέα, είτε αυτά είναι οφειλές προς τις τράπεζες, είτε σε άλλους πιστωτές/προμηθευτές κλπ.
  • Να μην υπάρχει ψήφισμα ή διάταγμα εκκαθάρισης της εταιρείας.

 

Εάν πληρούνται τα πιο πάνω, δύναται να διοριστεί εξεταστής, τον διορισµό του οποίου μπορεί να αιτηθεί η ίδια η εταιρεία , οποιοσδήποτε πιστωτής της εταιρείας, μέτοχοι της εταιρείας που κατέχουν 10% του κεφαλαίου της  και οποιοσδήποτε εγγυητής των υποχρεώσεων της εταιρείας.  Εξεταστής σε µια εταιρεία, θα μπορούσε να είναι μόνο Αδειοδοτημένος Σύμβουλος Αφερεγγυότητας.

Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι σε πολλές περιπτώσεις, όταν ο ιδιοκτήτης της εταιρείας έχει το θάρρος και αναγνωρίζει ότι πλέον χρειάζεται εξωτερική βοήθεια, ενεργεί ανεπίσημα ο θεσμός του Examiner, μέσω του διορισμού ενός συμβούλου υπό την ιδιότητα του εξωτερικού οικονομικού διευθυντή. Με το Examinership, πλέον επισημοποιείται η όλη διαδικασία παροχής υπηρεσιών και παρέχεται ένα πλαίσιο λειτουργίας, τόσο για την εταιρεία, όσο και για τους υπόλοιπους εμπλεκομένους.

Στην περίπτωση που γίνει αίτηση στο δικαστήριο και εγκριθεί ο διορισμός Εξεταστή, η εταιρεία τίθεται υπό την προστασία του δικαστηρίου για περίοδο 4 µηνών. Αυτή την περίοδο, επιτυγχάνονται για την εταιρεία τα ακόλουθα:

  • Δεν δύναται να τεθεί υπό εκκαθάριση,
  • Δεν δύναται να διοριστεί Παραλήπτης/Διαχειριστής
  • Δεν μπορεί να διατεθεί περιουσία της εταιρείας υπό εξασφάλιση, από πιστωτή
  • Ο πιστωτής δεν μπορεί να κινηθεί εναντίον εγγυητή
  • Δεν μπορεί να κινηθεί αγωγή εναντίον της εταιρείας
  • Οι Οργανισμοί Κοινής Ωφελείας, υποχρεούνται να συνεχίσουν να παρέχουν υπηρεσίες στην εταιρεία (ηλεκτρισμό, νερό, τηλέφωνο, κλπ)

Μέσα στην περίοδο προστασίας, ο εξεταστής καλείται να εξετάσει τις οικονοµικές καταστάσεις της εταιρείας και να καταθέσει στο δικαστήριο προτάσεις συμβιβασμού ή σχεδίου διακανονισµού, οι οποίες έχουν προηγουμένως εξεταστεί και ψηφιστεί από τους πιστωτές και µετόχους της εταιρείας. Στις περιπτώσεις όπου το δικαστήριο επιβεβαιώνει τις προτάσεις, αυτές είναι νοµικά δεσμευτικές προς όλα τα εμπλεκόμενα µέρη. 

Το δικαστήριο επιβεβαιώνει τις προτάσεις, λαµβάνοντας υπόψη κατά πόσο είναι δίκαιες και σύµφωνες µε το δίκαιο της επιείκειας ((just and equitable), έχοντας επίσης υπόψη:

  • τη συνέχιση της επιχειρηµατικής δραστηριότητας,
  • τη διάσωση θέσεων εργασίας καθώς επίσης και
  • το γεγονός ότι οι πιστωτές δεν θα πρέπει να βρίσκονται σε δυσµενέστερη θέση από ότι θα ήταν εάν η εταιρεία βρισκόταν υπό διαδικασία εκκαθάρισης.

Σε περίπτωση επιβεβαίωσης των προτάσεων του Εξεταστη από το Δικαστήριο, αναμένεται να προκύψει ένα αποτέλεσμα με σημαντικά οφέλη, τόσο για την εταιρεία, όσο και για τους εργαζομένους, τους συνεργάτες/προμηθευτές, τις κρατικές υπηρεσίες, όπως επίσης και για τους πιστωτές, αλλά και την οικονομία γενικότερα.
[content_block id=45]