Στην Κύπρο κυριαρχεί το φαινόμενο των οικογενειακών επιχειρήσεων που ανθεί γενικά στη Μεσόγειο.
Τα τελευταία 50-60 χρόνια αναδείχθηκαν εξαιρετικές οικογενειακές επιχειρήσεις σε πολλούς τομείς. Οι πλείστες από αυτές τις επιχειρήσεις έκαναν σπουδαία πράγματα, δεν προνόησαν όμως για ένα πράγμα:
Ταυτόχρονα υπάρχει μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων για το μέγεθος της χώρας. Ενώ στην Ευρώπη αναλογούν περίπου 80 πολίτες για κάθε επιχείρηση, στην Κύπρο αναλογούν περίπου 15.
- Να δημιουργήσουν ένα σύστημα διαδοχής τόσο ανάμεσα στην οικογένεια όσο και με εξωτερικά στελέχη. Και αυτό είχε ως αποτέλεσμα η επιχείρηση να φθίνει και στο τέλος να χαθεί, αφού δεν υπήρχε κανείς πλέον να αναλάβει τα ηνία και να την οδηγήσει στο μέλλον και στις νέες προσκλήσεις.
Σε πάρα πολλές επιχειρήσεις υπάρχει ακόμη μια πατριαρχική μορφή που επιλαμβάνεται για τα πάντα, όμως ταυτόχρονα:
- Υπάρχει χάσμα μεταξύ αυτού του ατόμου και των υπολοίπων.
- Δεν δίνονται πρωτοβουλίες στη νέα γενιά.
- Οποιοσδήποτε υπάλληλος εκτός οικογένειας θεωρείται ξένος.
Όταν δε αναλάβει η νέα γενιά, επειδή οι ρόλοι δεν είναι ξεκάθαροι, παρατηρούνται φαινόμενα όπως συγκρούσεις μεταξύ αδελφών/συγγενών, πολλές φορές έλλειψη αγάπης για το αντικείμενο, εφησυχασμός κ.α., που οδηγούν το 80% των επιχειρήσεων σε αποτυχία μέχρι την τρίτη γενιά. Βεβαίως υπάρχουν και οι λαμπρές εξαιρέσεις!
Για πολλά χρόνια στο εξωτερικό αλλά και πρόσφατα στον τόπο μας υπάρχει ο θεσμός του Ανεξάρτητου Συμβούλου στο Διοικητικό Συμβούλιο μιας εταιρείας.
Ένας Ανεξάρτητος Σύμβουλος, όχι μόνο σε δημόσιες εταιρείες αλλά και σε πιο μικρές ιδιωτικές εταιρείες, φέρνει στην εταιρεία τα εξής πλεονεκτήματα:
- Ανεξάρτητη γνώμη αφού ο Σύμβουλος ανάμεσα στα άλλα δεν στηρίζεται καν οικονομικά από την εταιρεία.
- Δημιουργείται καλύτερη και πιο μοντέρνα εταιρική κουλτούρα και ψηλότερου επιπέδου εταιρική διακυβέρνηση.
- Φέρνει στην εταιρεία σοφία και εξωτερική γνώση από την επιχειρηματική ζωή.
- Δημιουργεί αξιοπιστία (πχ προς τις Τράπεζες).
- Δίδονται καλές συμβουλές προς το Διοικητικό Συμβούλιο και οι Ανεξάρτητοι Σύμβουλοι με τις γνώσεις τους επενεργούν πολλές φορές σαν εμπειρογνώμονες σε διάφορα σενάρια.
- Η παρουσία τους βοηθά στο να τηρούνται με τυπικότητα οι συνεδριάσεις, διαδικασίες και πρωτόκολλα που μόνο καλό μπορεί να φέρει στην εταιρεία.
Θα πρέπει να τονιστεί ότι όταν ο Ανεξάρτητος Σύμβουλος επιλεγεί σωστά, αποτελεί ένα αξιόπιστο εργαλείο σε ένα Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο πρέπει:
(α) Να συναντάται από 4 μέχρι 12 φορές τον χρόνο.
(β) Να του καταβάλλει ένα ετήσιο ποσό.
(γ) Να του παρέχει Directors & Officers Malpractice Insurance.
(δ) Να του παρέχει τα Πρακτικά των Συναντήσεων, την Ατζέντα αλλά και μια μικρή συνοπτική έκθεση των πεπραγμένων ή των θεμάτων για συζήτηση, για να μπορεί ο Σύμβουλος να τοποθετηθεί.
Η εταιρεία μας μπορεί να επεκταθεί συμβουλευτικά και αναλυτικά για τα πιο πάνω θέματα, στα πλαίσια μιας ή περισσότερων συναντήσεων, πάντοτε με εχεμύθεια, επαγγελματισμό και δεοντολογία.
[content_block id=45]